websikehealthcheck

Blog...

Műanyag vagy fa ablak – mit ajánl a szakértő?

Fa ablak vagy műanyag ablak, melyiket válasszuk? - Őrfalvy Árpád - ablakszakértő

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy miből legyen az ablak. Fából, műanyagból, esetleg alumíniumból?
Azontúl, hogy megjelenésre, melyik illik leginkább az otthonunkba, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni és mi alapján hozzuk meg a döntést? Milyen előnyei, hátrányai vannak az egyes típusoknak?
Mindenre választ kaphat a cikkben, ami megkönnyíti a választást!

Tényleg jobb a fa ablak?

Sokan azt mondják, hogy a fából készült ablakok jobbak, a szellőzés miatt. Ez régen igaz volt, mert nem volt bennük semmilyen szigetelés.
Belül nyitottunk egy szárnyat, aztán kívül még egyet. Ez a szerkezet mindenféle tömítést nélkülözött, ezért ezen könnyedén kiment a belső pára, megvolt a légmozgás és nem volt penészedés.

Majd ahogy nőttek az igények a hőszigeteléssel kapcsolatban, megjelentek a gumitömítések az ablakokban. A mai fa ablak ugyanúgy megakadályozza a légmozgást, mint egy műanyag ablak. Független a szerkezetétől, nem számít, hogy milyen anyagból van: sokszor három soros gumitömítés fut rajtuk körbe, így kizárt a légcsere csukott ablaknál.

A műanyag ablakok nagy előnye a gondozásmentesség. Tehát ha egy évben kétszer, háromszor megfelelően lemossuk, akkor hosszú ideig megtartja a színét és formáját. A fa ablakok állagmegóvásához viszont szükséges a festés vagy pácolás felújítása 2-3 évente. Sokan vállalják ezt és azt mondják, hogy Ők az ablakot csak fából tudják elképzelni. Részükre nagyon szépen kivitelezett, kiváló minőségű fa ablakokat tudunk gyártani nem csak fenyőből, hanem tölgyből vagy akár egzotikus fából is.
Ezeken kívül, választható az anyagok közül még az alumínium is. Alumínium ablakot és ajtót legtöbbször nagy igénybevételhez, társasházi vagy ipari felhasználásra javaslunk.

Beszéljünk az árakról…

Az anyag illetve a szín mellett ez is fontos szerepet játszhat a döntésben.
Egyszerű példának azt szoktam mondani, hogy ha egy ablak műanyagból 100 forintba kerülne, akkor ugyanez fából faanyagtól függően 2-300 Ft, alumíniumból 4-500 Ft lenne. Ami persze önmagában nem biztos, hogy elég információ, hiszen tudnunk kell azt is, mennyi ideig maradnak tökéletesek az új ablakok.

Melyik a legtartósabb megoldás?

Leghosszabb ideig az alumínium ablakok bírják a strapát – persze csak akkor, ha egy megbízható gyártó becsületesen összeszerelte. A műanyag ablak, ha “A” kategóriás profilból készül és megfelelő üzemben kerül összeszerelésre, szintén nagyon hosszú ideig ellátja majd a feladatát. Faablakaink gyártója is kiváló termékeket készít, akár teljesen egyedi elképzelések szerint. Saját szabadalmukkal, az üvegborítású ablakokkal pedig teljesen védett szerkezeteket tudnak előállítani. De akkor mégis hogy válasszunk?

Előbb a szakember, aztán az ablak!

Bármelyik verzió is legyen a legszimpatikusabb, ahhoz, hogy valóban az igényeinek leginkább megfelelő, időtálló ablakot válasszon, érdemes szakember segítségét kérni. Egy ezzel foglalkozó szakember, a felmérést követően, az adatok, a lehetőségek és az igények alapján fog ablak típust javasolni, így elkerülhetőek a nem megfelelő választásból, tájékozatlanságból eredő későbbi kellemetlenségek vagy akár plusz kiadások.

Itt az első lépés a problémamentes ablakcseréhez!

A legfontosabb tudnivalókat és szempontokat összeszedtem ebbe az ingyenes e-book-ba!

Kérje el a gombra kattintva!

 

 

Útmutató a problémamentes ablakcseréhez - Őrfalvy Árpád - Ablakszakértő

Őrfalvy Árpád
Őrfalvy Árpád vagyok, az ablakszakerto.hu alapítója és a csapatunk szakmai vezetője. 30 év szakmai tapasztalatát felhasználva segítünk azoknak, akik nem elégedettek az ablakaik jelenlegi állapotával és szeretnének javítani az otthonuk hő- vagy hangszigetelésén. Mi tudjuk, hogy mindig drágább a hibákat utólag kijavítani, mint elsőre jól csinálni... ezért összeállítottunk egy ingyenes útmutatót, ami tartalmazza a legfontosabb tudnivalókat az ablakcserével kapcsolatban! Töltse le az ingyenes e-bookot IDE kattintva!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

+36 70 613 6331